Tijdens deze cursus leert u de basis van het klassieke ambacht bronsgieten.

Bronsgieten ceramic shell initiatiecursus.

 

Cursusplanning 2017 10 juni en 16 en 17 juni.

 

 

In deze cursus gaan we met de “ceramic shell” methode van een uit boetseerwas gemaakt beeld een bronzen beeld maken. Het doel van deze cursus is u vertrouwd te maken met alle facetten van de “Ceramic shell”  bronsgietmethode

Op dag 1 wordt het beeld gemodelleerd in was, aangekanaald en een eerste laag ceramic shell aangebracht. U wordt voor wat betreft de technische aspecten maar natuurlijk ook voor de vormgeving begeleid bij het maken van uw wasmodel. Dag 2 wordt er uitgestookt, brons gegoten en het beeld zuiver gemaakt. Op dag 3 werken we de beelden af en geven we de beelden de voor brons specifieke kleuren.

De “Ceramic shell” methode is de meest nauwkeurige en energie efficiënte manier van bronsgieten. Rondom het origineel van boetseerwas wordt een mal van keramisch materiaal gemaakt, die mal wordt uitgestookt en gebakken. In de nu lege ruimte die overblijft na het uitstoken wordt brons gegoten. Na afkoelen wordt de keramische mal verwijderd. Dat gaat gemakkelijker dan met de traditionele gipsen mallen. Daarna wordt de huid van het bronzen beeld verder afgewerkt. Na het afwerken van de huid wordt u geleerd op welke manieren het beeld gepatineerd of gepolijst kan worden. Er zijn veel mogelijkheden wat kleur, structuur en nuance betreft.

Het gehele proces vindt plaats in eigen beheer. U kunt dus ook bij het gieten aanwezig zijn. Ook de bouw en werking van een eenvoudige veldoven wordt verklaard. Op die manier kunt u alle facetten van dit prachtige ambacht van dichtbij meemaken en voor de cursist die zelf thuis ook wil gieten alle benodigde kennis vergaren.

Kosten 210 euro inclusief materiaal en gebruik van gereedschappen voor de 3 dagen exclusief brons (dagprijs, maar ca € 57,50 per Kg). Koffie, thee en een koekje zijn natuurlijk zoals u van ons gewend bent gratis. Ook de lunch wordt u aangeboden tijdens de cursus. U krijgt boetseermateriaal voor een beeld van ± 3Kg. De maximale maten van het beeld zijn 25cm hoog 15cm breed en 15cm diep. Het is niet mogelijk meer dan één beeld te maken tijdens deze cursus. Wilt u toch eens een extra beeld af laten gieten? Volg deze link voor meer informatie.

 

 

 

Hol bronsgieten met de "Ceramic shell" methode voor gevorderden.

 

Cursusplanning 2017 9 en 10 juni en 16 en 17 juni.

 

In deze cursus gaan we de vaardigheden van het gieten van grotere holle beelden in brons aanleren. Het beste is dat u de cursus “Ceramic Shell” initiatie al heeft gevolgd. We gaan dit keer uit van een bestaand beeld. Dit beeld kan van was, klei, keramiek, steen, metaal of wat dan ook gemaakt zijn. Van dit originele beeld wordt een siliconenmal gemaakt. Vanuit deze siliconenmal wordt een hol wasmodel gemaakt. Van het wasmodel gaan we een hol bronzen beeld maken. Er wordt een dictaat uitgereikt wat u mag behouden. Deze cursus beslaat 4 dagen van 10:00 tot 16:00 uur

Niet in de cursuskosten opgenomen zijn: de kosten van het brons (€57,50 euro per Kg) en las en montage werkzaamheden.

Dag 1  maken we de siliconenmal inclusief steunmal op het originele beeld.

Dag 2 wordt gebruikt om een hol wasmodel te maken en aan te kanalen.

Dag 3 gaan we gieten, schoonmaken en afwerken.

Dag 4 brons afwerken en eventueel patineren

Omdat we hol gaan gieten kunnen we in deze cursus ook wat grotere beelden maken. De maximale hoogte is 40 cm de maximale breedte is 20cm. U mag per cursus maar één beeld maken, dit om te voorkomen dat u het te druk krijgt met het produceren van beelden en dan van de lesstof niets meer oppikt. Het is immers de bedoeling dat wij u vaardigheden meegeven die u in staat stellen als beeldhouwer zelfstandig verder te kunnen werken in brons, ook in grotere beelden.

Wilt u toch eens een extra beeld af laten gieten? Volg deze link voor meer informatie.

Het gehele proces vindt plaats in eigen beheer. Op die manier kunt u alle facetten van dit prachtige ambacht van dichtbij meemaken.

Kosten € 395,- voor 4 dagen exclusief brons. Lestijden van 10 tot ±16 uur. Koffie, thee en de lunch zijn inbegrepen.